cavolo neroPompoen & kikkererwtensoep met gierst en pesto van palmkool

Palmkool is enorm gezond; 200 gram palmkool levert aan onze dagelijkse hoeveelheid 50 % vitaminen C en B11. Zelfs 100 % aan vitaminen A, en bijna een kwart van onze dagelijkse hoeveelheid vitaminen E. Zoals alle koolsoorten is palmkool rijk aan voedingsvezels die de darmtransit steunen en je lever helpt te ontgiften. Dit komt door de aminozuur gluthanion en door de chlorofyl. Tijdens het koken en de spijsvertering laten deze groenten een bindmiddel los, die een goede werking heeft op ontstoken slijmvliezen van darmen.

Gooi het kostbare kookvocht daarom niet weg, maar gebruik het in je soep of om pasta/rijst in te koken. Voeg 1-2 blaadjes laurier toe tijdens het koken, om de digestieve eigenschappen van de groenten te bevorderen.

We voegen aan de vitaminen C rijke soep kikkererwten toe of andere peulvruchten. En gierst of een andere graansoort. Zodoende maken we in ons lichaam een licht verteerbare en vegetarische versie van biefstuk aan.

VIT C + GRAAN + PEULVRUCHT = GROENE BIEFSTUK!     

Benodigdheden voor de pesto:

1 krop cavolo nero di toscana – 1 handvol amandelen – 1 teentje knoflook – 50 g geraspte pecorinokaas – 50 g geraspte parmezaanse kaas – extra vierge olijfolie zoveel als nodig, 1  of 2 laurierblaadjes.

  • Snij de zachtere en groenere delen van de koolbladeren in reepjes, zodat de steel apart blijft.
  • Stoom het groene deel van de bladeren en kook in hetzelfde kookvocht de stelen.
  • Verzamel de kool, amandelen en knoflook in een vijzel of keukenmachine, en meng tot het geheel glad is.
  • Giet het mengsel in een kom en roer er de geraspte kaas in.
  • Voeg op dit punt zoveel olie toe als nodig is om de gladde en romige textuur van pesto te

Tip:  Natuurlijk kun je je  pesto ook met pasta gebruiken of op crackers voor een gezonde borrel.

Benodigdheden voor de soep:

800 g circa pompoen – 250 g gekookte kikkererwten – extra vierge olijfolie (zoveel als nodig is)  3  kopjes gierst  – 1 of 2 laurierblaadjes – zout- peper – kurkuma.

  • Snijd de pompoen door het midden en leg die in de oven op bakpapier met haar schil aan de bovenkant
  • Na circa 1/2 uur op 150 graden is de pompoen gaar als je er met een vork makkelijk doorheen kunt prikken.
  • Haal de rijke en romige oranje pulp uit en pureer die samen met de gekookte kikkererwten.
  • Laat
  • Kook de gierst in ruim water met zout, kurkuma, peper en laurierblaadjes
  • Laat het ½ uur marineren met met een mix van extra vergine olijfolie, zout, peper en kurkuma.
  • Mix gierst en puree van pompoen en kikkererwten en verdun die met het kookvocht van de palmkool.
  • Serveer met palmkool pesto op the top.